Spar penge på energivenlig varmepumpe

09 December 2021
Lotte Hindsberg

editorial

Har du et gammelt olie- eller gasfyr og overvejer du at udskifte det, kan du med fordel undersøge mulighederne for at få installeret en varmepumpe. Det gælder også hvis du har andre former for varmekilder og ønsker en mere energivenlig varmekilde. Fordelen ved en varmepumpe er at den er effektiv og billig i drift, hvilke også er med til at gøre den energivenlig.

Et traditionel varmekilde som et oliefyr producerer og bruger 1:1 kW, hvorimod en varmekilde producerer op til 5 kW for hver 1 kW den bruger. Det betyder i praksis, at en investering i en varmepumpe vil være tjent hjem efter en 5-6 år og med en levetid på op til 20 år, er det penge givet godt ud.

image

Tre forskellige typer af varmepumper

Når du skal finde en varmepumpe, er der overordnet tre forskellige typer af varmepumper. De to af dem bruger opererer ud fra samme princip om at bruge forskellen i varmen. Enten i jorden eller i luften. Det er varmepumper der går under navnet jordvarme eller luft til vand. Du kan læse mere her https://www.amalo.dk/luft-til-vand-varmepumpe. Af de to typer er jordvarme den mest effektive, men også den dyreste. Det skyldes at der skal graves rør ned i haven. Det er de færreste der ønsker det ,så ofte er det en løsning der bruges når der bygges nye huse. Det kræver også at haven er stor nok. Et godt alternativ er en luft til vand varmepumpe. 

Den tredje type af varmepumper er luft til luft. Det er en type varmepumpe der er bedst til sommerhuse eller kolonihaver. Den er langt mindre effektiv, men også langt billigere. Den anbefales ikke til helårsbeboelse, men kan nemt forlænge sæsonen med et par måneder. 

Din autoriseret installatør kan hjælpe dig hjælpe dig med at finde den rigtige type og størrelse. Han kan også sørge for de nødvendige papirer til kommunen.

More articles